Az emblématervezésről

Kérésre megtervezzük cége logóját és beillesztjük weblapja, kiadványa, dekorációja látványába. Ideális alkalom erre egy cégarculat tervezésekor kínálkozik, de legalább egy önálló embléma megterveztetése elengedhetetlen a mai, korszerű megjelenéshez.

Logó tervezésekor a következőket kell figyelembe venni:

A logó egy cég, szervezet vagy szolgáltatás egyedi, jól felismerhető, azonosításra szolgáló jele.

A logó elsődleges célja a megkülönböztetés, az egyértelmű jelölés, megkönnyítve a tájékozódást a piac szereplői között.

A logó védjegyoltalom alá helyezve védjegyként is szolgálhat, ami alapján a védjegy-jogosultnak kizárólagos joga van a védjegy használatára.

A logó formai követelményei:

A logó lehet egy szöveges felirat, betűlogó, a cég neve, vagy tartozhat hozzá valamilyen grafika is. Ha a márkajelzés kellően bejáratott és beépült a köztudatba, a grafika akár önállóan, a cég nevének feltüntetése nélkül is megállja a helyét.

A logónak alapvetően egyszerűnek kell lenni, de a célközönségtől függően lehet játékos, vidám, vagy visszafogott, komoly megjelenésű.

A színvilág szintén a célközönségtől, illetve a cég profiljától függ: lehet harsány, meghökkentő színeket, színpárokat használni a szórakoztató iparban, de célszerű harmóniát sugallni a színekkel is például az üzleti életben.

A logónak nem kell a tevékenységet kifejezni. Ez néha amúgy is lehetetlen, de gondoljunk csak bele: ha minden cipésznek egy cipő lenne az emblémája, elveszne az embléma lényege, az egyediség.

A könnyű megjegyezhetőség miatt egyszerű, stilizált formákból építkező logó a javasolt. A különböző helyeken való felhasználás is ezt követeli meg, hiszen egy névjegykártyán nem jeleníthető meg jól egy bonyolult elemekből álló embléma.

Célszerű többféle megjelenést terveztetni ugyanabból az emblémából: például névjegykártyára egyszerű, míg egy kiadványba akár 3d-s változatot is tehetünk.

Szállás.hu